Når vi driver god agronomi, kultiverer og forbedrer vi dyrkingsjorda. Kunnskap om jordas egenskaper og ytre forhold som påvirker, bidrar til en jordkultur – det å behandle dyrka jord – som sikrer god plantevekst. I tråd med dette tar boka opp grunnleggende kunnskap om jordkultur og jord som vokseplass for de fleste aktuelle plantekulturer.
Agronomi – jordkultur bidrar til å utvikle en forståelse for de miljø- og klimautfordringene vi nå står i. Måten vi arbeider med jorda på har også en betydning for miljøet og samspillet i naturen. Ved å peke på forskjeller på god jordkultur mellom ulike driftsformer, f.eks. ulik bruk av husdyr- eller mineralgjødsel, gir boka deg kompetanse til å arbeide med økologisk så vel som konvensjonell drift. Målet er å basere all jordkultur og planteproduksjon på økologiske og bærekraftige prinsipper.
Kompetansemålene som dekkes, er hentet fra programområdet vg2 Landbruk og gartnernæring, samt kompetansemålene for vg3 Landbruk og deler av målene i vg3 økologisk landbruk.
Agronomi – jordkultur nettressurs tilbyr en illustrert begrepsdatabase, ekstra oppgaver og undervisningsopplegg.
Svein Skøien er utdannet ved Norges landbrukshøgskole (nå NMBU) og var ansatt der som statskonsulent i jordfag. En periode var han også amanuensis og informasjonsdirektør. Skøien har undervist i jordfysikk og jordkultur og forsket spesielt på jorderosjon. Han var med på å etablere de første universitetskursene i økologisk landbruk. I en kort periode var han også ansatt som forsker på vannmiljøtiltak i NIBIO. Skøien har også vært landbrukssjef i Ås kommune og fylkesagronom i Østfold fylke. Siden 2017 var han ansatt i Norsk landbruksrådgiving med ansvar for klimatiltak i jordbruket og «Klimasmart landbruk».
Les mer
Produktdetaljer
ISBN
9788211046918
Publisert
2023-08-24
Utgave
1. utgave
Utgiver
Vendor
Fagbokforlaget
Vekt
796 gr
Høyde
260 mm
Bredde
205 mm
Dybde
15 mm
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Heftet
Antall sider
291
Sjanger
Skolebøker
Forfatter