«Med språklig dødsforakt har Lars Saabye Christensen skapt en roman av høy klasse. Himmelen være lovet! […] Med Bernhard Hvals forsnakkelser er Lars Saabye Christensens andre romangjennombrudd en realitet. Den hever seg langt over hans seneste utspill – og det sier ikke lite.»
- Anette Dina Sørensen, Politiken
”Av format, både fysisk og ambisjonsmessig, ligger Bernard Hvals forsnakkelser tettere opp til hva Christensens samlede leserskare egentlig ønsker, nemlig konkurrenter til Beatles og Halvbroren.”
- Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
”En intens, original og drivende roman om et dramatisk liv”
- Svein Johs Ottesen, Aftenposten
"Fornøyelig og fascinerende."
- Jan Frantzen, Fædrelandsvennen
«Eksistensielle forsnakkelser […] Lars Saabye Christensens store roman er et festskrift om to skjeve skikkelser.»
- Torben Brostrøm, Information
"Slik blir historie på historie om Bernhard Hvals og Notto Fipps merkverdige liv lekende bundet sammen av den grenseløst frodig språktrollmannen Lars Saabye Christensen. Dette gjør garantert «Bernhard Hvals forsnakkelse» til en av bokhøstens sikre vinnere."
- Finn Stenstad, Tønsberg blad
"Mon tro om det fins den leser som IKKE lar seg overrumple, pirre, provosere eller sjarmere når åpningskapitlet i Lars Saabye Christensens siste. (...)Men jeg liker denne usalige blandingen av kaos og kultur, freidig verbal akrobatikk og lærde latinske sitater. (...) Dette er også en redningsaksjon for (halv)glemte, skjulte, utrydningstruede ord i det norske språk og en hyllest til det ektefølte amatørdiktet."
- Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
”[…]en fest å lese!”
- Leif Ekle, NRK P2
«En glimrende roman av Lars Saabye Christensen om de kantedes vanskelige vei gjennom verden. […] en livlig, munter, sørgelig og tidvis grotesk beretning […] en på flere måter stor roman om Norge og Oslo spesielt fra forfatteren av Halvbroren.»
- Jon Helt Haarder, Jyllandsposten
”Uten overdrivelse kan man si at hver side av denne romanen er en språklig nytelse”
- Turid Larsen, Dagsavisen
Bernhard Hval er født i år 1900 og vokser opp som enebarn på Besserud i Kristiania. Han utdanner seg til lege, og blir den beste i sitt kull. Men tvangstanker og visse uvaner gjør legegjerningen vanskelig. Han var best med de døde, ble det sagt.
I 1980 sitter Bernhard Hval i sin leilighet i Skovveien i Oslo og ser tilbake på et helt århundre. Han forteller om en sjelden trekanthistorie som aldri blir fullført, mellom ham selv, kona Sigrid og Notto Fipp. Sigrid er en borgerlig og robust tennisdame fra Drammen, Notto Fipp en høyst besynderlig kappgjenger fra Evje i Setesdal, og Bernhard Hval blir hans livlege. Det er duket for vennskap, lidenskap, galskap og skandaler.