[Bokens] viktigste bidrag ligger i å vise oss hvordan denne vekkelsesbevegelsen er dypt rotfestet i ideer som ikke søker å gjøre samfunnet vårt «litt mer rettferdig», men som snarere ønsker å rive ned de verdiene som Vesten er bygget på. (...) Den viser også hvordan woke fikk boltre seg frem fra akademisk obskuritet til sentral premissleverandør, ikke på grunn av sin intellektuelle styrke, men på grunn av Vestens manglende selvtillit. Forhåpentligvis kan boken hjelpe oss å se skriften på veggen neste gang disse ideene dukker opp i ny drakt, og gi oss selvtillit til å fornekte dem.

- Kristian Tonning Riise, Minerva.no

Hvis du vil forstå wokeismens råte og akademias forfall, da er denne boken et utmerket startpunkt.

- Ole Asbjørn Ness, forfatter og podkaster

Forfatteren gir leseren bedre forståelse av den nye radikalismens filosofiske og politiske grunnlag, og viser hvordan den tidligere opptattheten av økonomisk ulikhet og forskjeller i makt og innflytelse har forfalt til identitetspolitikk. Dette var i sannhet meget interessant lesning.

- Jens B. Grøgaard, professor emeritus i sosiologi

Se alle

Hardhaug Olsen har gått til kildene – Marx, Marcuse, Gramsci o.a. – for å utforske bakgrunnen for dagens rasende debatter om identitetspolitikk. Boka hans vil irritere noen og glede andre, men er uansett et solid og leseverdig bidrag til å forstå en viktig del av Vestens moderne idéhistorie.

- Torkel Brekke, professor i religion og samfunn

Velskrevet, veldokumentert bok med mye stoff til ettertanke også for lesere som ikke deler forfatterens politiske ståsted. Som gammel venstresidetraver måtte jeg innse at ikke bare franske postmodernister, men også nymarxister som Marcuse og Gramsci er viktige forløpere for dagens identitetspolitiske gruppetenkning.

- Truls Wyller, professor emeritus i filosofi

En leseverdig – og skremmende – historie om fremveksten av «woke». (...) I det store og det hele er Andreas Hardhaug Olsen en nøktern forfatter som er nøye på å begrunne og dokumentere alt han skriver. Det gjør boken viktig og leseverdig.

- Espen Ottosen, Dagen

Hvorfor ser vi bøker bli forsøkt stanset, foredragsholdere angrepet, filmer tatt ned fra strømmetjenester, akademikere bedrive selvsensur og ansatte få sparken over gamle kommentarer i sosiale medier?Allerede for over hundre år siden advarte den tyske sosiologen Max Weber mot det han kalte kateterprofeter: aktivistiske forelesere som utnytter sin posisjon til å bedrive politisk indoktrinering av studenter. Obskure og eksplisitt aktivistiske fagtradisjoner har siden da funnet sin vei inn i den brede offentlighet og utøver betydelig innflytelse på vestlig kultur. Premisset i disse ulike teoriene er at den vestlige verden er subtilt infisert av urettferdighet og ulikhet, og målet er å vekke den undertrykte til bevissthet via en ustanselig kritikk av alt ved den bestående samfunnsorden.Sammen danner de det akademiske skjelettet i vår tids hyperårvåkne vekkelse, populært kalt «woke». Strømningene vi ser i dag, utgjør ingen organisert bevegelse med en gjennomarbeidet politisk agenda. Snarere motiveres vekkelsen av et sett med verdier og en bestemt måte å tenke på som har vokst frem gjennom flere tiår - i hovedsak på universitetene, der kateterprofeter i lang tid har ført sitt opprør mot det liberale demokratiet. Særlig sentral i denne fortellingen er generasjonen som tok del i den nye venstreradikalismen og studentopprøret i 1960-årene, og som skulle bli de påfølgende generasjoners professorer. Mange studenter har siden kommet ut av universitetene indoktrinert i hva de skal mene, uten å være trent i selvstendig tenkning.Kateterprofetenes opprør viser at problemet med vår tids vekkelse går dypere enn en håndfull intolerante og irriterende studenter: I Vesten har den illiberale aktivismen ført til et debattklima preget av demonisering og selvsensur - og et samfunnslim som går i oppløsning, hvor en ny form for tribalisme truer med å ta over for dagens liberale orden.
Les mer

Produktdetaljer

ISBN
9788269381023
Publisert
2024-12-03
Utgiver
Vendor
Bannlyste bøker
Vekt
481 gr
Høyde
225 mm
Bredde
175 mm
Dybde
17 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
181
Sjanger
Faglitteratur