«Torgersen skriver oppmerksomt og kunnskapsrikt om (tidvis komisk freidige) historiske personligheter, oppdagelsesferdene og funnene de gjør, ofte i nærmiljøet. Reiseskildringer, brev og morsomme sitater spriter opp fortellingen. »
- Amanda Torsteinsdatter Hersvik, Prosa
«Eivind Torgersen har skrevet populærvitenskapelig bok om navnsetting av arter, og det er blitt svært underholdende lesning.»
- Ole Jon Tveito, Rjukan Arbeiderblad
Vi mennesker har en iboende trang til å ordne og kategorisere, til å navngi og systematisere verden rundt oss, til å skape orden i kaos. Eivind Torgersen tar her utgangspunkt i de rundt 200 dyre-, plante- og soppartene som heter norvegica, norvegicus og norvegicum, for å si noe om jordas vidunderlige mangfold av arter. Om hvordan de hører sammen og skiller seg fra hverandre, om hvordan de utgjør de intrikate økosystemene vi mennesker er så avhengige av. Og ikke minst hvordan den litt ekle brunrotta ble knyttet til Norge.
Dette er fortellingen om hvordan vi til alle tider har gitt artene navn. Fra de gamle grekerne, via Carl von Linné og Charles Darwin til oppdagelsen av genene og dagens DNA-sekvensering som kan plassere alle organismer på livets tre. Det er fortellingen om brunrotta, men også om sjøkreps (Nephrops norvegicus), trønderflekklav (Arthothelium norvegicum) og dragehodeglansbille (Meligethes norvegicus).